Om Teddyvädur

Engelska angora finns endast på värmdös kaniner ÄR MER SOM EN LITEN HUND SOM GÅR PÅ LÅDA

Teddyvädur/dvärgteddy är en relativt ny ras i Sverige. År 2010 blev den godkänd som egen ras. Den har lång ullig päls på hela kroppen som innebär att man måste minst kamma dom 1-2 gånger i veckan beroende på päls kvaliten. Annars blir pälsen tovig och jobbig för kaninen, kaninen kan få sår då huden dras med tovan.

När dom fått sin vuxen päls då kan det räcka med kamning varannan veckakiss 

Boende:En Teddyvädur som väger 3 kg ska ha ett utrymme på minst 0.7 kvadratmeter, lägsta höjd är 0,5m själv klart är det bra om kaninen har ännu mer att röra sig på. Förrutom dessa mått så ska kaninen ha tillgång till en hylla eller något liknande att hoppa upp på och gömma sig under. och en stor hage att få spinga av sig pålaughing

 

 

Mat: kaninungar är känsliga i magen och man ska därför vänja dom långsamt. Så om ni skaffar en kanin unge så ska det följa med lite övergångsfoder som ni blandar med det foder som den ska ha hos er. Gör så varje gång om ni byter foder sort oavsett om det är en vuxen kanin. Undvik blöt föda som t.e.x gurka och blött gräs eftersom deras magar kan då reagera då "om dom inte är vana"om du råkar ge den föda som den inte är van vid så kommer den bli lös i magensom kan bli livs hotande när dom är små,  ge den enast hö och vatten i ett dygn, då brukar magen återhämta sig och avförningen blir normal igen. Friskt vatten ska kaninerna naturligtvis alltid ha tillgång till.

 

 

 

Giftigt att äta: Många växter är giftiga för kaninerna t.e.x liljekonvalj,smörblomma,gullregn,potatisblad,tussilago,odört,,lupin, violer,åkerfräken,syren,johannesört,björkris(på vintern) belladona,rabarberblad,idegran,lupin och ängsyra. samt ormbunkar. Det finns mer giftigt och olämpligt att ge sin kanin.

 

 

Låda i buren: toalettådan i buren skall ha  träpellets eller spån  och med halm över så inte spånet fastnar i pälsen, samma med bottenmaterial , kaninen brukar välja ett hörn där den vill göra sitt behov och där kan du ställa toalådan i  så slipper man att göra rent buren så ofta. Men buren skall göras rent 1 gång per vecka minst.

 

 

Facebook